Rabu, 1 September 2010

ILMU PAGAR DIRI / RUMAH

Umumnya, pada zaman serba moden ini banyak kejadian yang tidak diingini berlaku akibat sifat hasad dengki sesama manusia seperti sihir,santau (tuju-tuju), pukau, ilmu hitam dan lain-lain. Sebaik-baiknya kita perlu mengamalkan ilmu pertahanan diri dan keluarga mengikut syariat Islam serta berlandaskan hukum hakam agama. Ilmu pertahanan diri juga dikenali sebagai ilmu pagar diri, pendinding atau pasak/pasung bumi.
Ilmu memagar diri dan rumah dari ancaman sihir dan pencuri telah diamalkan sejak dahulu oleh para ambiya. Ilmu ini tidak mengeluarkan apa-apa modal, hanya memerlukan sedikit ketabahan dan kekusyukan serta bertawakkal kepada Allah SWT.

CARA MEMAGAR DIRI;
Waktu
- Selepas solat maghrib,sebaiknya pada hari selasa bagi memagar diri dan hari jumaat bagi memagar rumah.

1)Duduk bertimpuh seperti tahiyat awal dan mengadap ke kiblat.
 
2)Niat dalam hati untuk memagar diri dari segala ancaman sihir kerana Allah Taala.(jangan campurkan niat memagar diri dan rumah sekali gus, buat berasingan).

3)Pejam mata dan tarik nafas dan tahan. Semasa menahan nafas itu baca ayat kursi dengan betul, sebolehnya dengan satu nafas sahaja. Dan semasa membaca ayat kursi itu juga, cuba bayangkan bahawa dihadapan kita ada satu tembok yg amat kebal. Sesudah selesai membaca ayat kursi hembuskan kembali nafas dengan perlahan-lahan.

4)Ulangi perbuatan yang ke (3) tetapi untuk kali kedua bayangkan pula bahawa tembok itu berada dibelakang pula, seterusnya ulangi lagi untuk tembok sebelah kanan, kiri, atas dan bawah. Bermakna perlakuan ini terpaksa dilakukan sebanyak 6 kali sehingga kita berada dalam satu tembok empat persegi yang sempurna.

5)Untuk permulaan amalkan amalan ini sebulan sekali tetapi kalau yg afdalnya amalkan seminggu sekali. Amalan ini hanya memerlukan lebih kurang 5 minit sahaja seminggu, janganlah kita berkira sangat tentang masa demi untuk keselematan kita semua. Jadikannya amalan dan yg lainnya berserah saja pada Allah Yang Esa.

CARA MEMAGAR RUMAH;
Untuk memagar rumah pula caranya adalah sama tetapi niatkan memagar rumah dari segala ancaman dari pencuri, dan semasa membaca ayat kursi, bayangkan pula tembok itu berada dihadapan rumah kita dan di ikuti langkah seterusnya untuk kelilingnya pula. Tetapi perlu diingat bagi ilmu memagar rumah dari ancaman pencuri ada syaratnya pula. Dari kejadian yang pernah / telah berlaku, orang yg mengamal kan ilmu memagar rumah ini, ada terjadi pencuri yg memasuki rumahnya tidak jumpa jalan keluar. Jika ini terjadi maka disyaratkan tuan rumah tidak boleh sama sekali memukul pencuri itu. Cukup dengan mengambil kembali barang yg telah diambil, serta nasihatkan dengan baik dan tunjukkan dia jalan keluar.

Bagi ibubapa pula ilmu memagar diri ini boleh dilakukan untuk anak-anak yg masih kecil, cuma semasa kita melakukan niat kan sahaja untuk mereka. Ilmu ini jika diamalkan dengan sempurna, hasilnya adalah menakjubkan(dengan keizinan allah). InsyaAllah !

Cara Lain Memagar Rumah Dari Pencerobah / Pencuri
Satu cara lagi yang dilakukan oleh kebanyakkan orang ialah dengan membaca ayat kursi sekeliling dalam rumah. Dimulakan dengan hujung pintu hadapan rumah mengikut arah jam. Bahu sebelah kiri berada di dinding rumah. Baca ayat kursi berulang kali keliling setiap bilik dalam rumah kecuali tandas. Tamat di hujung pintu utama rumah yang sebelah satu lagi (pintu belakang).

Petikan Berita : Kosmo & The StarTiada ulasan: